Divendres, 26 de febrer del 2010

Confirma’m que la màgia existeix

És el que pensava de petit. D’alguna manera sabia que hi havia molt més en aquest món d’allò que podem veure i percebre. Sabia que la màgia existia. Però ningú en parlava, només les pel·lícules, els contes… Només buscava confirmació més enllà de la ficció.

Per aquesta raó odiava les pel·lícules fantàstiques en què al final no et confirmaven que tot el que havies vist realment li havia passat al protagonista. Buscava alguna cosa semblant al “basat en fets reals”.  I per això sempre m’han disgustat els finals oberts en matèria fantàstica. Aquells finals en què tot queda en un somni del personatge, en un cop de cap pel qual havia perdut el coneixement, o en interpretacions fantasioses de la realitat.

Sempre m’han fet ràbia aquests finals cinematogràfics, i l’altre dia se’m va dibuixar un somriure en veure Los mundos de Coraline. Un film preciós que feia temps que tenia pendent. A diferència d’Alicia en el país de las maravillas, per exemple, aquesta història no explica racionalment els esdeveniments fantàstics, no els nega. És com El viaje de Chihiro, de Hayao Miyazaki; un film on, des d’un món real, es fa el salt a un altre de fantàstic. Altres pel·lícules d’aquest director, com La princesa Mononoke o El castillo ambulante, parteixen ja d’un món amb elements màgics.

Senyors i senyores guionistes, directors i novel·listes: si us plau, confirmin als infants que la màgia existeix. No redueixin l’aventura de la fantasia a un deliri oníric que es dissol en entrar en contacte amb el fred món real. Aprenguin de La historia interminable, on el món inicialment aïllat de Fantasia s’acaba fonent amb la realitat. O del meu idolatrat Harry Potter, que agafa la quotidianitat i la redefineix com la porció visible d’un món més gran. En aquest planeta (en el primer món occidental, especialment) ens fan falta més persones creients en la màgia!

Per cert, voleu un secret? La màgia existeix. Només cal estar entrenat per poder veure-la, i no buscar-la amb forma de focs artificials de colors. Sí, la màgia existeix.

Aquest article ha estat publicat el Divendres 26 de febrer del 2010 a les 9:24 i parla sobre Cinema, Filosofades, Lectura. Pots seguir els comentaris d'aquest escrit a través de subscripció RSS 2.0. També pots deixar un comentari o retroenllaçar aquesta entrada des del teu lloc web.

Hi ha un comentari per “Confirma’m que la màgia existeix”

  1.   Dijous, 4 de març del 2010

    lector diu:

    Si t’ha agradat la pel·lícula, segur que t’agradarà el llibre: Coraline (de Neil Gaiman) és una novel·la molt bona.
    A més, crec que el llibre és millor que la pel·lícula. No hi ha res com una bona lectura… encara que la versió cinematogràfica està ben resolta!

Deixa'm un comentari