Dimecres, 25 de febrer del 2009

Incitació al “jo sóc la llei”

Els terroristes etarres van fer esclatar dilluns una bomba a una nova seu socialista basca que estava per estrenar. Això, a banda de destrossar el local, va ocasionar desperfectes col·laterals en el pis d’una altra persona, que dimarts va agafar un mall (un martell gros) i va trencar tot el que va poder de l’herriko taberna del poble en qüestió, Lazkao.

Avui he vist la portada del diari El mundo aquest gran titular, que em sembla més propi d’un bisbe alliçonador que d’un periodista: “Vio a los batasunos reírse de las víctimas y cogió la maza“, i a sota veig el subtítol, més petit, “Un trabajador, cuya casa fue dañada por la bomba de ETA, destroza el mobiliario de la ‘herriko taberna’ de Lazkao“. Opinió per sobre de la informació. El que més em crida l’atenció és aquesta relació que volen establir tan descaradament, “batasunos”, i la conseqüència lògica que es desprèn d’un acte violent, oi?. Em pregunto si així senten que justifiquen allò que defenen.

Em sembla tota una crida a la violència per part de l’editor d’El mundo. I després veig l’enquesta del dia: “¿Aprueba la actitud del ciudadano damnificado por el último atentado de ETA que destrozó una herriko taberna como venganza?“. Clar, aquesta pregunta només que convida a respondre “sí, ai, pobre damnificat ciutadà… que destrossi el que vulgui”. Quina ha estat la resposta a l’enquesta? El 92% dels lectors d’El mundo dóna suport a la violència. I la redacció també. Per si els faltés seccions d’opinió, al blog intern d’aquest diari deixen ben clar el sentiment que cal tenir: “Nadie describe la inmensa e íntima satisfacción (como de western protagonizado por James Stewart) que ha sentido viendo esas imágenes justicieras, pero sin sangre.”

Naturalment, no són actes comparables. Finalment el senyor que ha descarregat així la seva ràbia ha hagut de marxar del poble per amenaces. Ho hauria d’haver vist venir, si hi hagués pensat. No entro a jutjar aquests actes, però sí l’actitud provocadora d’El mundo. La gent que llegeix aquest diari es deu pensar que diu la veritat, i això em sembla trist.

Si us plau, obrim tots els ulls i descobrirem que la violència engendra violència.

Aquest article ha estat publicat el Dimecres 25 de febrer del 2009 a les 23:56 i parla sobre Actualitat, Lectura. Pots seguir els comentaris d'aquest escrit a través de subscripció RSS 2.0. També pots deixar un comentari o retroenllaçar aquesta entrada des del teu lloc web.

Deixa'm un comentari