Divendres, 28 de novembre del 2008

Viure sense tele és possible?

Fa poc l’Entre línies de TV3 va emetre un reportatge sobre les famílies que no tenen tele a casa. El tema era el control que cal exercir sobre el que veuen els nens a la tele, i vaig acabar deduint que no hi ha un punt mig entre “exercir un control” i “marginar” la televisió. També vaig deduir que les famílies entrevistades eren de pobles, no de grans ciutats. A la ciutat els hauria costat més trobar persones que visquin sense tele.

Com a professional de l’audiovisual, la meva opinió és esbiaixada, direu. Qui diu la tele diu internet, ara. Mitjans de comunicació de masses que utilitzen el llenguatge audiovisual. Separar-se’n és, en certa mesura, renunciar al capital del coneixement, de la informació. Esclar que és possible viure sense tele, però no per a la majoria de nosaltres, que pretenem viure a (i de) la societat de la informació. El coneixement és capital, si no és que vius amb les cabres i l’hort a 50 quilòmetres de la civilització (cosa que algun dia aspiro a fer, quan sigui gran).

És cert, però, que mentre la majoria de televisions no practiquin l’autoregulació pel què fa als continguts en horari infantil (i TV3 sempre ha estat l’honorós l’exemple), caldrà que els pares regulin el consum que fan els seus fills de la “caixa tonta”. Sobretot amb les emissores privades, les més “tontes”.

Criteri, si us plau, a totes dues bandes. Criteri.

Aquest article ha estat publicat el Divendres 28 de novembre del 2008 a les 11:21 i parla sobre Filosofades, Televisió. Pots seguir els comentaris d'aquest escrit a través de subscripció RSS 2.0. També pots deixar un comentari o retroenllaçar aquesta entrada des del teu lloc web.

Hi ha 2 comentaris per “Viure sense tele és possible?”

 1.   Divendres, 12 de desembre del 2008

  andreu diu:

  Hola Albert,
  Visc en una ciutat com ara la teva i no tenim tele. Va començar com una prova, venia d’una casa amb tele encesa a totes hores. No som de cap secta. No es genètic, tot i que he descobert no fa gaire que tinc dues cases de parents que tampoc en tenen. No fa gaire un nou company de feina em va comentar que tampoc en tenia. Tot aixó es casual.
  No soc no-tele. M’agrada. Però com tu ben bé dius, molt del que s’ofereix, també es pot veure per internet. També haig de dir, que un accident em va tenir a casa durant un més. Vaig veure molta tele, a totes hores. Molta cosa i molt dolenta.
  Ting dues filles que estàn totalment al dia del que s’hi fà. Haig de dir que ara per ara, si la tingués, no sé quan la veuria.
  El capital de coneixament, informació, etc, avui dia el poden obtenir per molts llocs, fin hi tot, vivint amb les cabres, que no és el meu càs.
  No en faig cap tipus d’apologia.
  No en tinc/tenim i punt.
  Salut

 2.   Dimarts, 21 d'abril del 2009

  lali diu:

  Hola,

  Som del programa oikmentns de tv3 i estem buscant families amb fills adolescents que no tinguin televisió. Us agraïriem que us possessiu en contacte amb nosaltres a producció@somossom.com

  Gràcies!

Deixa'm un comentari