Dijous, 27 de maig del 2010

Sóc responsable dels comentaris de la gent?

El propietari d’una pàgina web és el responsable dels comentaris que la gent deixi en el seu espai de participació? Això és el que donava a entendre la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i el Comerç Electrònic (LSSICE). O sigui, la llei d’Internet del 2002. D’alguna manera, era possible interpretar que el prestador de serveis d’Internet és responsable últim d’allò que passa en el seu espai. I es podia considerar un blogger qualsevol un “prestador de serveis”.

Aquest argument ha servit durant temps per censurar comentaris en llocs web. El procés era ben senzill: jo deixo un comentari en un blog, algú em contesta amb un insult, i jo li demano al propietari de la web que elimini aquest comentari que m’insulta, que és responsabilitat seva.

Jo això ho he viscut en la meva pròpia pell. Fa anys que vaig llençar un portal web sobre la tecnologia i tècnica del cinema, CineSonido.com. Jo n’era el webmaster i principal redactor. Doncs en 3 o 4 ocasions vaig rebre e-mails dels meus usuaris que m’exigien que eliminés algun comentari que no els deixava en gaire bona posició, al·ludint al dret a l’honor i a la intimitat personal. I alguns ja m’amenaçaven amb posar-me una denúncia si no feia el que volien. Cito una frase d’un d’aquests correus: “Com que no atén a raons, el considero co-partícep d’aquestes declaracions i em reservo el dret a emprendre les accions legals que estimi convenients”. I procuraven recordar-me que, segons la LSSIE, jo era responsable de tot el que es digués en la meva web. Naturalment, jo no volia cap mal rotllo, i acabava cedint a les exigències d’aquests individus.

Fer de moderador té la seva complexitat, però més enllà d’aquell capítol, la pregunta roman: realment és el webmaster o el propietari d’un lloc web el responsable del que altre gent digui? El sentit comú (aquell concepte eteri tant pronunciat i tan poc practicat) em diu no, que cadascú és responsable del que diu, independentment d’on ho digui mentre s’identifiqui. Per això els webs seriosos obliguen a identificar-te abans de publicar un comentari, i molts moderen els comentaris dels usuaris abans de publicar-los. Estem parlant dels lectors d’un mitjà que hi participen expressant les seves opinions, eh. Ara no parlo de periodistes que representen l’empresa que hi ha al darrera.

Doncs ara hi ha jurisprudència, és a dir, sentències judicials que demostren que, efectivament, el prestador de serveis no és el responsable dels comentaris de tercers. Són 2 casos, del Tribunal Suprem i de l’Audiència Provincial de Madrid.

Doncs ja estic més tranquil. Si em torna a passar, els diré “denuncia, denuncia, no pateixis”.

Aquest article ha estat publicat el Dijous 27 de maig del 2010 a les 11:46 i parla sobre Internet. Pots seguir els comentaris d'aquest escrit a través de subscripció RSS 2.0. També pots deixar un comentari o retroenllaçar aquesta entrada des del teu lloc web.

Deixa'm un comentari