Dimecres, 26 de març del 2008

Una cultura de domini públic

Què és cultura? Què és domini públic? La cultura ha de ser de domini públic?

La Unió Europea pensa que no, ja que vol ampliar el dret a còpia de la música (l’anglosaxó copyright) des del 50 anys actuals fins els 75 anys. Per això ha nascut la plataforma Sound Copyright, per intentar frenar l’ampliació del monopoli corporatiu de la cultura.

Ho espliquen molt bé a la web: “El copyright és una ganga. A canvi de la inversió de crear i distribuïr gravacions sonores al públic, els propietaris del copyright tenen garantit un monopoli limitat durant el qual se’ls permet controlar l’ús d’aquestes gravacions. […] Però quan aquest temps s’acaba, aquests treballs van a parar al lloc correcte per a la cultura humana – el domini públic.”

A més, asseguren que a la pràctica, com que els copyrights s’han anat perpetuant en el temps, i degut a què la possibilitat de gravar so és relativament nova, no hi ha enregistraments de so de domini públic (cosa que trobo que és exagerar una mica).

Aquest article ha estat publicat el Dimecres 26 de març del 2008 a les 20:05 i parla sobre Actualitat, Música. Pots seguir els comentaris d'aquest escrit a través de subscripció RSS 2.0. També pots deixar un comentari o retroenllaçar aquesta entrada des del teu lloc web.

Deixa'm un comentari