Dimarts, 6 de setembre del 2005

Copia Este Libro (i faig cas)

Portada del llibre de David Bravo En David Bravo, advocat i col·laborador de la revista d’informàtica @rroba va publicar un llibre cap a finals de juny i li va donar el singular i cridaner títol de Copia Este Libro.

Només veure’l en l’estanteria d’aquell quiosc em va cridar l’atenció, i vaig pensar que per 10 € no costava gens donar-li una oportunitat (malgrat no haver sentit mai el nom de l’autor). La sinopsi prometia respostes a moltes preguntes que surten de la desinformació que provoquen les campanyes informatives sobre un tema tant abstracte com son els drets d’autor, la propietat intel·lectual i la difusió de la cultura.

Pedagògicament i amb molt d’humor, Copia Este Libro ens fa veure de forma contundent la visió que té l’autor sobre la suposada il·legalitat de les xarxes Peer to Peer (P2P) per a compartir arxius. Primer donant exemples i despés citant i explicant paràgraf a paràgraf la llei espanyola, en David Bravo desmunta els arguments que té el poder per fer-nos creure que baixar-se un disc d’Internet és com robar en una botiga, i que aquest acte (com el segon) queda registrat d’una forma o una altra.

Les grans empreses (discogràfiques, productores de cinema, etc.), diu, són les que hi perden més amb la liberalització de la cultura a través d’internet o xarxes telemàtiques (no telepàtiques, no fotem). Mentrestant, els petits autors, els músics que comencen i que no aspiren a vendre un milió d’exemplars del seu últim treball, observen com, gràcies a què el seu disc és a internet, les sales on actuen s’omplen cada vegada més i es guanyen (una mica millor) la vida.

Et portarà la descàrrega d’una pel·lícula d’Internet directament a la presó? Això és el que explica un llibre en què també se citen exemples tant esperpèntics com el dels Boy Scouts que han de pagar anualment drets d’autor per cantar cançons en els seus campaments, o el del ratolí Mickey, que cada vegada que amenaça en deixar a la llum pública els seus drets d’imatge (cosa que li tocava fa uns anys), aconsegueix tornar-los a prorrogar en favor d’una Disney que es resisteix a deixar al descobert un pastís tant suculent i que tant bons resultats els ha donat.

Copia Este Libro es distribueix amb llicència Creative Commons, el que significa que es pot copiar, distribuir i comunicar públicament sempre i quan se citi l’autor, no s’alteri i no se’n tregui profit econòmic.

Així que des d’aquí podeu descarregar-vos gratuïtament Copia Este Libro, de David Bravo Bueno. De totes formes, jo recomano comprar-lo (es ven per 10 euros), si no voleu deixar-vos-hi la vista.

Aquest article ha estat publicat el Dimarts 6 de setembre del 2005 a les 15:36 i parla sobre Internet, Lectura. Pots seguir els comentaris d'aquest escrit a través de subscripció RSS 2.0. També pots deixar un comentari o retroenllaçar aquesta entrada des del teu lloc web.

Deixa'm un comentari