Dilluns, 11 de febrer del 2008

El sol em fa estornudar

Acabo de resoldre un dels dubtes existencials més profunds de la meva persona. Sóc estrany si la llum del sol em fa esternudar? Segons la més gran i comunista font d’informació contemporània ( la Wikipèdia), no sóc l’únic (encara que som minoria).

Es diu reflex fotoesternutatori (o sigui, esternudar per causa de la llum). Encara que m’agrada més l’acrònim en anglès, que és més gràfic: ACHOO (ben pronunciat [eitxú], que respon a Autosomal dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst). Sí, clar! Ara busca una definició que coincideixi amb aquest acrònim tant ben trobat!

Entre el 17% i el 25% de les persones pateixen aquest reflex (sobretot les de raça blanca). La raó es veu que és ben senzilla; el nervi que detecta la llum i el que controla el reflex de l’ esternut passen molt a prop i un activa l’altre. El que jo dic un creuament de cables. Ara que hi penso, jo quan esternudo acostumo a veure un flaix de llum. Serà l’efecte invers?

Ara, que això també té clars beneficis: quan et ve un esternut però no acaba de sortir (una de les 10 coses més molestes del món), només cal que busquem una bombeta i la mirem fixament. Ràpidament se’ns activa l’ACHOO i la molèstia desapareix.

Ja de pas podrien investigar un altre fenòmen: perquè algunes persones fan un estorsec (sí, que estornuden i estosseguen a la vegada).

Aquest article ha estat publicat el Dilluns 11 de febrer del 2008 a les 11:42 i parla sobre Filosofades. Pots seguir els comentaris d'aquest escrit a través de subscripció RSS 2.0. També pots deixar un comentari o retroenllaçar aquesta entrada des del teu lloc web.

Deixa'm un comentari