Dijous, 20 de maig del 2010
Dades, aniversaris i el gran tallafocs
Estadístiques de Twitter
Últimament estan de moda els gràfics ultra-llargs amb estadístiques de serveis com Google, Facebook i demés. Aquest recull dades sobre Twitter. Aquest n’és un extracte:
- Qui? Hi ha 106 milions de comptes a Twitter (300.000 nous cada dia)
- Un 24% dels usuaris tenen 0 followers, un 19% dels usuaris tenen més de 10 seguidors, i només el 3% dels usuaris tenen més de 100 seguidors
- El 80% dels usuaris han escrit menys de 10 tweets, i el 41% encara no n’ha escrit cap
- Quant? S’envien 55 milions de tweets per dia (uns 640 per segon)
- Quan? Els dies més actius a Twitter són dijous i divendres
- Què? El 30% dels Tweets són actualitzacions d’estat, el 27% converses privades i el 10% links a notícies i articles.
- Com? El 61% dels tweets són en anglès, l’11% en portuguès, el 6% en japonès i el 4% en castellà.
- Perquè? Ah, aquesta és la gran pregunta. Si per tu té resposta, endavant.
5 anys de YouTube, i comptant
Sembla una eternitat, sembla que sempre hi hagi estat, però només fa 5 anys que existeix una cosa anomenada YouTube. Des de llavors ha evolucionat. Ara és la tercera web més visitada del món, suporta vídeo en alta definició, fins i tot en 3D, i cada minut es pugen 24 hores de vídeo.
Ara ha tret una nova opció de com es mostren els vídeos. Fins ara permetia tenir un vídeo públic, o tenir-lo privat (només visible pels usuaris que li indiquéssim). Ara també hi ha l’opció de tenir-lo públic però sense que es pugui trobar al buscador (a no ser que tinguis l’adreça exacta).
El gran tallafocs de la Xina
Em fa molta gràcia aquest joc de paraules en anglès. De la gran muralla xinesa a el gran tallafocs xinès (The Great Firewall). Una manera d’anomenar la censura que el règim xinès exerceix a Internet, impedint l’accés als llocs web que no els agraden als governants.
És només una mostra de la falta de llibertats del país. La comunitat internacional insisteix perquè s’apunti a la moda de la democràcia, perquè respectin el dret fonamental a la llibertat d’expressió. La Xina passa olímpicament, cosa que no podran fer tan amplament amb la denúncia que ha fet la Comssària Europea d’Agenda Digital, que abans havia estat Comissària Europea de la Competència. Diu que aquest bloqueig de Xina a pàgines estrangeres vulnera el lliure comerç. Clar, mentre tot el món pot entrar a webs xineses i comprar-hi coses, la Xina no pot entrar a pàgines de la resta del món per comprar, i això no és just. Ara sol·licita que actui la World Trade Organization. Continuarà callant la Xina quan hi ha calers i multes entremig?