Dissabte, 15 de març del 2008
Finalista als premis de comunicació local
Aquest matí una amiga m’ha enviat un missatge al mòbil: “Nano! Que vas ser finalista al premis de comunicació! Felicitats!”.
Doncs resulta que sí, i jo no ho sabia. Cada any, la Diputació de Barcelona entrega els Premis de la Comunicació Local. L’any passat ja m’hi vaig presentar sense sort, i aquest any n’hi ha hagut una mica més. Em vaig presentar en dues categories, tele i ràdio; l’Aforament Il·limitat de Llobregat Televisió i El Trencaclosques de Ràdio Sant Feliu. Doncs resulta que el magazín del vespre de la ràdio de la meva ciutat ha resultat un dels tres finalistes en el premi Rosalia Rovira.
Estic content, escolta! Entre 31 candidatures que hi havia en aquesta categoria, estic entre els 3 millors segons el jurat! La cerimònia la retransmet cada any COM Ràdio, i acabo de rescatar la d’ahir de la seva web. Tant difícil és de pronunciar “El tren-ca-clos-ques”?
Si hagués sabut que era finalista hi hagués anat, ahir. De totes formes, és tota una sorpresa i una satisfacció, no m’imagino pas com hagués estat si hagués guanyat (i jo sense ser-hi, ja!). Aquest d’aquí és el programa que vaig enviar com a candidat, i l’informe que en vaig fer per al jurat.
EL TRENCACLOSQUES
El magazín dels vespres de Ràdio Sant Feliu
Després de diverses incursions en programes de ràdio i televisió, habitualment amb la temàtica del cinema, El Trencaclosques va ser la primera vegada que un servidor es va posar al davant del micròfon per parlar d’una altra cosa. De moltes altres coses, de fet. A Ràdio Sant Feliu hi ha dos magazins d’emissió diària, i el que em van demanar de conduir va ser el de
ESTRUCTURA DE
Com qualsevol magazín, l’espai s’estructura en seccions regulars d’una durada d’entre 10 i 15 minuts, per tal que sigui àgil. L’estructura és la següent:
- Introducció: En un minut, lectura d’una frase cèlebre relacionada amb l’efemèride més important del dia i benvinguda al programa.
- Trucada a un comerç: En un altre minut, una trucada a un comerç de Sant Feliu per conèixer-lo de prop.
- Sumari: En un minut, avançament dels continguts del programa.
- Seccions: Les dues seccions corresponents de 20:30 a 21:00.
- Les notícies: Connexió amb les noticies de les nou de COM Ràdio.
- Seccions: Les dues seccions corresponents de 21:00 a 21:30.
- Les noticies locals: El butlletí d’actualitat local de dos quarts de deu.
- Seccions: Les dues seccions corresponents de 21:30 a 22:00.
- Miratges: Repàs ràpid a les noticies estrambòtiques del dia amb imitacions, que les comenten des del seu curiós punt de vista.
- Comiat: Avanç dels continguts del programa de demà i comiat.
Aquesta és l’estructura diària del programa, on es van esdevenint les seccions que passo a descriure, separades per categories:
Proximitat
Un petit gran debat: Tertúlia, amb vuit participants que van rotant (dividints en nens de
Els 25 anys de Ràdio Sant Feliu: Repàs cronològic a la història de l’emissora, des dels seus antecedents l’any 1948. Il·lustrat amb talls de veu dels col·laboradors i directors històrics, extrets del reportatge videogràfic Els 25 anys de Ràdio Sant Feliu.
Entrevistes: Cada setmana hi ha espais reservats per a entrevistes d’actualitat en l’àmbit exclusivament local.
Consell d’infants (secció mensual): Els nens i nenes del consell d’infants de l’ajuntament venen a explicar què han decidit en l’últim consell.
Síndic de greuges (secció mensual): El síndic municipal de greuges ve a explicar en què consisteix la seva feina, com es relaciona amb la resta de síndics i posa exemples dels casos que ha tractat.
Centre d’Estudis Comarcals (secció mensual): Un representant explica les activitats d’aquesta entitat.
Casal de joves (secció mensual): Un representant explica les activitats d’aquesta entitat.
Veïns de Sant Feliu: Doble secció dedicada a escoltar les reivindicacions de cadascuna de les associacions veïnals i comercials de la ciutat.
Concerts: Agenda de concerts de la setmana a Sant Feliu i rodalies, així com a Barcelona.
L’agenda cultural: Repàs exhaustiu de les activitats culturals i socials del cap de setmana, amb entrevistes als seus protagonistes.
Generalista
Còmics: Divulgació i crítica de còmics, tant actuals com clàssics.
Cuina de mercat i vins: Receptes fetes amb productes comprats al mercat municipal, explicades per la presidenta del mercat. Amb cada plat es recomana un vi, maridatge que fa la propietària d’una bodega de la ciutat.
Dones: Una associació de dones de la ciutat analitza una sèrie de noticies, explica les activitats del grup i llegeix narracions sobre dones excepcionals.
Mitologia grega: Acostament a les figures més importants i recurrents de la mitologia grega des d’un punt de vista pràctic.
Òpera per principiants: Guia i audició resumida d’una òpera clàssica.
Club de lectura: Anàlisi d’un llibre o un gènere literari, amb lectura de fragments.
Estrenes de cinema: Crítica i context de les pel·lícules que arriben als cinemes de Sant Feliu cada setmana, així com repàs de la resta de films que s’estrenen al país. Inclou les novetats en DVD.
Efemèrides històriques: Aprofundiment en algunes efemèrides històriques de la setmana, a tall de classe d’història.
Dit i fet: Càpsula de llengua catalana d’uns dos minuts de durada. Una professora del Servei Local de Català repassa alguns dels errors més típics de la nostra llengua, i explica algunes curiositats, frases fetes i neologismes.
Entreteniment
Estic fins els webs: Queixes sarcàstiques sobre la vida en societat.
Filosofia Murphiana de butxaca: Espai de “psicologia negativa”, ironia sobre l’autoajuda.
La tele plana: Crítica televisiva.
Albert, mira el que he trobat a internet!: Coses curioses de la xarxa, comentari irònic i irreverent de l’actualitat.
Remember dibuixos animats: Rememorar sèries de dibuixos animats instal·lades en la nostàlgia a través de les seves sintonies.
Miratges: Repàs ràpid a les noticies més curioses de la jornada, amb la intervenció de les imitacions de personatges famosos que opinen sobre cada tema.
ESTRUCTURA DE
Per al mes de juliol, vaig fer alguns canvis per adaptar el programa cap a un format més distès i desenfadat. El programa que adjunto com a candidat correspon a aquesta etapa. Aquí l’estructura és diferent, s’ha passat de tenir dues seccions per cada bloc de mitja hora a tenir-ne només una, i s’intenta (en mesura del temps disponible) introduïr algun tema musical. En canvi, hi ha força seccions curtes d’emissió diària:
- Introducció: En un minut, lectura de l’última frase pronunciada per una celebritat abans de morir, hora de sortida i posta del sol i la lluna, temperatura actual i una xifra estadística d’interès.
- La cita de demà: En un minut, una activitat de l’agenda cultural del dia següent, explicada pel/la protagonista.
- Sumari: En un minut, avançament dels continguts del programa.
- Secció: La secció corresponent de 20:30 a 21:00.
- Festes majors: En tres minuts, repàs a les activitats que tenen lloc en un poble de Catalunya on se celebra la festa major.
- Les notícies: Connexió amb les noticies de les nou de COM Ràdio.
- Curiositats: En un o dos minuts, explicar un fet curiós, poc conegut.
- Secció: La secció corresponent de 21:00 a 21:30.
- Dit i fet: La càpsula de llengua catalana.
- Les noticies locals: El butlletí d’actualitat local de dos quarts de deu.
- Remember dibuixos animats: Rememorar sèries de dibuixos animats.
- Secció: La secció corresponent de 21:30 a 22:00.
- Resum de les notícies del dia: Repàs ràpid a les noticies estrambòtiques del dia, explicades i comentades amb humor irreverent, políticament incorrecte.
- Comiat: Avanç dels continguts del programa de demà i comiat.
Noves seccions de l’edició d’estiu
La premsa rosa: Notícies del cor, explicades amb sarcasme i bon humor.
La cançó de l’estiu: Cada dia, recordar els èxits de l’estiu d’una època concreta.
La secció dels infants: Espai realitzat per nens i nenes d’entre 10 i 12 anys que consisteix en tres aspectes: debat d’algunes noticies de la setmana, concurs d’endevinar un personatge públic (organitzat pels nens) i crítica d’algun producte cultural (cinema, televisió, lectura).
Casal d’estiu: Seguiment dels casals d’estiu. Nens i nenes de diverses edats expliquen el què fan i el que aprenen, i hi reflexionen.
Entrevistes de carrer: Entrevistes gravades a peu de carrer a diversos col·lectius de Sant Feliu que sovint passen desapercebuts (carters, escombriaires, conductors d’autobús, etc.).
Secció friki: Apropament a les diverses facetes del món friki, entrevistes a persones friki que intenten transmetre la seva filosofia de vida, la seva afició, en diversos camps (cada setmana un).
El programa adjuntat, lògicament, no és representatiu de la gran pluralitat d’El Trencaclosques. Només representa l’exemple pràctic, la manera de fer i l’estil de posada en antena d’un projecte molt més gran i complex. Un programa que no hagués estat possible sense la trentena llarga de col·laboradors fixes.