Dilluns, 5 de gener del 2015
Focs artificials de pagament però guies de franc
En l’any i mig que fa que visc a Londres he vist que aquí tot el que es faci tindrà èxit. Aquest any, per primera vegada, l’ajuntament de Londres ha decidit fer pagar per veure els focs artificials d’any nou. Hi ha hagut motles queixes, però, com sempre, ha estat un èxit. Perquè a Londres, com que hi ha tanta gent, tot té èxit.
L’Israel em deia que l’ajuntament ha fet bé, que els esdeveniments culturals han de ser de pagament, que no hi ha res gratis. (Cal dir que el mateix amic defensa que el transport públic ha de ser completament gratuït). I a la vegada escolto en la meva ment la veu del Josep, que em diu que ara tot passa pels bruts diners i això li treu ànima i tot el seu valor. Serveis gratuïts com el que l’altre dia em recomanava l’Anna, d’unes visites guiades per Londres que es fan cada dia en anglès i castellà de franc (s’espera que hi deixis la voluntat).
Al final els diners són només un símbol, no? No són dolents. Ni bons. Són neutres. Són el que nosaltres volguem fer amb ells. Si estem barallats amb els diners viurem contradictòriament. Perquè si volem jugar en les normes que l’actual civilització marca, necessitem diners per viure. És com si odiéssim l’aigua. Escolti, que és vital!
La meva idea dels diners continua modelant-se. Fa uns mesos vaig comprar algun Bitcoin (que ara està pel terra). Ara m’adono que l’economia real és que està sustentada per una activitat real. En Kern em diu que ell ha arribat a no cobrar talonaris perquè no se sentia orgullós de la forma en què havia aconseguit aquells diners.
Així que suposo que els diners són semblant a l’ego. Una idea abstracta que necessitem per viure però que és insaludable si ens identifiquem en excés.
Dilluns, 5 de gener del 2015
Mª Carmen diu:
Per fi tornes a escriure al teu blog. Ja ho trobava a faltar. Gràcies.